*ornament*

Paieška

Pakruojo rajono
savivaldybė

Sausio 13-ajai – kraštiečio paroda

Sausio 13-ajai – kraštiečio paroda

Laisvės gynėjų dieną Kaune atidaroma unikali menotyrininkės Violetos Krištopaitytės-Jocienės parengta paroda „Adolis Jonas Krištopaitis. Sausio 13-osios sonetai“. Unikali ir parodos atsiradimo istorija. Ja menotyrininkė (beje, ir dailininko anūkė) pasidalijo savo „Facebook“ paskyroje:

{...} 11 lakštų, 33 kompozicijos viena tema... Toks buvo neseniai nustebinęs radinys dailininko Adolio Jono Krištopaičio (1925–2000) archyve, tarp daugybės išlikusių eskizų ir piešinių. Šalia skausmingai įsimenančių vaizdų – ir kelios eilutės su pavadinimų variantais: Rekviem Sausio 13-ajai... Lemties valandos... Agresija... Kruvinoji sausio 13... Sausio 13 sonetai... Tokie buvo dailininko ieškojimai, siekiant išreikšti emocinį šoką, ištikusį po 1991 m. sausio 13-osios įvykių. Tačiau rastuose eskizuose emocija tokia stipri, mažyčių darbų popieriuje paveikumas toks didelis, kad norą juos parodyti platesnei visuomenei supras turbūt visi. Juo labiau, kad tai itin retai apmąstoma tema Lietuvos dailininkų tarpe.

Simboliška, kad sausio 13-ajai skirti kūriniai pirmą kartą bus viešai pristatomi būtent Laisvės gynėjų dieną – ir ne įprastoje ekspozicinėje erdvėje, o politinėje būstinėje: Europos parlamento narių A. Kubiliaus ir R. Juknevičienės biure Kaune (Vilniaus g. 39). Beje, visai netoli buvusios dailininko dirbtuvės Senamiestyje.

Paroda veiks iki kovo 11 d. Informaciją apie ją pateikiu neatsitiktinai. Šviesaus atminimo parodos autorius, tapytojas, vienas intelektualiausių ir originaliausių Kauno „tyliojo modernizmo“ atstovų Adolis Jonas  Krištopaitis – mūsų kraštietis. Gimė Balanėlių kaime, mokėsi Žeimelio progimnazijoje ir Linkuvos gimnazijoje. Praėjusio šimtmečio 9-10 dešimtmetyje aktyviai dalyvavo Žiemgalos dailininkų pleneruose.

Genė Juodytė
Pakruojo Juozo Paukštelio viešosios bibliotekos
vyresn. bibliotekininkė kraštotyrai