*ornament*

Paieška

Pakruojo rajono
savivaldybė

S.A.V.I. (Saviti. Atviri. Veiklūs. Iniciatyvūs)

S.A.V.I. (Saviti. Atviri. Veiklūs. Iniciatyvūs)

Linkuvos vaikų ir jaunimo užimtumo centras pakvietė jaunimą dalyvauti Jaunimo reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos finansuojamame projekte S.A.V.I.

Nūdienos jaunimas, jų energija bei naujoji kultūra neretai aplinkiniams kelia klausimus. Eksperimentais apipinta jaunuolio kasdienybė dažnu atveju provokuoja bei trikdo tuos, kurių interesų laukas yra gerokai nutolęs nuo naujai besikuriančių medijų ar greitai kintančių tendencijų. Reikia pripažinti, kad jaunoji karta yra iš tiesų savita bei išsiskiria savo atvirumu įspūdžiams, veiklumu ir iniciatyvumu. Vis dėlto, nors ir bėgantys nuo įsisenėjusių normų, jie pirmiausia šiame pasaulyje nori jaustis savi. Būtent tokius, savitus, bet visada savus Linkuvos seniūnijos jaunuolius, atviru glėbiu į naująjį projektą S.A.V.I. (Saviti. Atviri. Veiklūs. Iniciatyvūs) kviečia Linkuvos vaikų ir jaunimo užimtumo centras (LVJUC).

Ilgą darbo su jaunimu patirtį sukaupęs centras išsikėlė naują tikslą ugdyti asmenines ir socialines jaunimo kompetencijas, taip užtikrinant jo sėkmingą įsitraukimą į bendruomeninius procesus, kurie neretam jaunam žmogui atrodo svetimi ir nepatrauklūs. Dešimties mėnesių trukmės projekto S.A.V.I, kuris įgyvendinamas nuo 2020 m. kovo 15 d., metu lanksčiai į jaunimo poreikius reaguojantis centras atliko veiklos analizę ir jaunimo konsultacijų dėka išsiaiškino esamuosius poreikius bei interesus, kuriuos būtų galima efektyviai implikuoti kompetencijų ugdyme. Stengdamasis kreipti veiklas jaunimui tinkama linkme LVJUC projekto metu siekia sukurti erdvę, kurioje jaunimas galėtų jaustis savas, suprantamas ir išklausytas, kuri jam padėtų individualiai augti, skatintų prisiimti atsakomybę savanoriaujant. Tokios socialinės erdvės kūrimas yra vienas svarbiausių uždavinių kaimiškoje vietovėje, kurioje eksperimentuojančiam jaunimui trūksta laisvalaikio alternatyvų. Šios problemos sprendimui projektas jaunimą įtraukia į pirminę tabako, alkoholio, kitų psichotropinių medžiagų, nusikalstamumo bei savižudybių prevenciją, bei suteikia galimybes prasmingai leisti laisvalaikį, socializuotis, pažinti kitus bei realizuoti savas idėjas. Nepaneigiamas faktas, kad alternatyvaus ir prasmingo laisvalaikio paieškoms kelią užkerta patiriama socialinė atskirtis, todėl į projekto veiklas įtraukiamas ir mažiau galimybių turintis jaunimas, jam suteikiamos visos reikiamos priemonės ieškoti savęs skirtingose užsiėmimų srityse. Jauni žmonės pirmiausia yra išklausomi, konsultuojami bei sulaukia pagalbos kylančių problemų sprendime. O, kad jaustųsi savi, projekto programa orientuojama į sportinį, meninį ir edukacinį ugdymą, kuris yra aktualiausias Linkuvos seniūnijos jaunimui. Visos programos metu siekiama rengti rankdarbių, makiažo pamokas ir suteikti bent minimalias priemones, kad jaunimas turėtų galimybę išbandyti šias veiklas. Kadangi šiuo metu labai populiarūs įvairūs socialiniai tinklai, kur jauni žmonės viešina savo gyvenimą, vyksta fotografijos pamokos, siekiant nevengti socialinių tinklų, bet išmokyti jais naudotis tinkamai, nekeliant grėsmės sau bei aplinkiniams. Kartu jaunimas kviečiamas žaisti stalo žaidimus, dalyvauti stalo teniso ar stalo futbolo turnyruose tam, kad pajustų, jog tai puikus užsiėmimas tiek draugų kompanijoje, tiek šeimoje.

Svarbiausia Linkuvos vaikų ir jaunimo užimtumo centro projekto S.A.V.I. (Saviti. Atviri. Veiklūs. Iniciatyvūs) žinutė jaunam žmogui yra tai, kad nepaisant unikalių ir savitų savybių, kiekvienas jaunas žmogus šiame kintančiame pasaulyje pirmiausia yra ir privalo jaustis savas. Tad ši projekto siūloma programa jaunam žmogui sukuria artimą erdvę, kuri įtraukia į prasmingas veiklas, padeda jam suprasti save ir suteikia taip reikiamą palaikymą bei galimybes, kurių jis kitaip galbūt neturėtų.

Austėja Makarevičiūtė
Linkuvos vaikų ir jaunimo užimtumo centro narė
Linkuvos vaikų ir jaunimo užimtumo centro nuotraukos