*ornament*

Paieška

Pakruojo rajono
savivaldybė

Įsileisk į savo gyvenimą savanorystę

Įsileisk į savo gyvenimą savanorystę

2019 m. Pakruojo rajono savivaldybėje įgyvendinta Jaunimo savanoriškos tarnybos (toliau – JST) programa, kuriai finansavimas skirtas iš valstybės ir Pakruojo rajono savivaldybės biudžeto lėšų. Savanorišką veiklą organizuojanti akredituota organizacija Pakruojo rajone – Lietuvos samariečių bendrijos Pakruojo skyrius (pirmininkė Dovilė Pašakinskienė, savanoriškos veiklos mentorė Greta Jasiūnienė). 2019 m. sausio – liepos mėn. 13 rajono jaunuolių baigė jaunimo savanorišką tarnybą (savanoriavo 6 mėn., 40 val. per mėnesį pasirinktoje akredituotoje priimančioje organizacijoje). Jie buvo įvertinti ir turėjo galimybę patys įsivertinti įgytas kompetencijas — gavo dokumentą, patvirtinantį tarnybos metu įgytus ar sustiprintus įgūdžius. Nuo 2019 m. rudens Pakruojo rajone pradėjo savanoriauti dar 18 jaunuolių, kurie baigs savanorišką tarnybą 2020 m. JST programa - tai galimybė ne tik atrasti patinkančią veiklos kryptį, bet ir geriau pažinti save, ugdyti bendrąsias kompetencijas ir stiprinti pasitikėjimą savimi.

Viena iš 2019 m. Pakruojo rajono savivaldybės prioritetinių jaunimo politikos įgyvendinimo sričių buvo Jaunimo savanoriškos tarnybos modelio įgyvendinimas. Siekta stiprinti jaunimo savanorius priimančias, jaunimo savanorišką veiklą organizuojančias organizacijas bei skatinti jaunimo dalyvavimą savanoriškoje veikloje. Rezultatai džiugina, jaunimas susidomėjo savanoryste ir jos galimybėmis. Pakruojo rajone jau turime 12 akredituotų savanorius priimančių organizacijų, kurios suteikia galimybę jauniems žmonėms savanoriauti, įgyti jiems reikalingų įgūdžių bei išbandyti save vienoje ar kitoje srityje.  

2019 m. ketvirtą ketvirtį įgyvendinta nemažai savanorišką veiklą skatinančių priemonių. Spalio 16 ir 23 dienomis Pakruojo „Atžalyno“ ir Žeimelio gimnazijų vyresniųjų klasių mokiniams suorganizuotos paskaitos ,,Savanoriauk: nuo JST iki tarptautinės savanorystės“, kurių metu buvo pristatytos savanorystės užsienyje ir Pakruojo rajone galimybės. Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūros konsultantė Sonata Dedūraitė pristatė Europos solidarumo korpuso savanorystės projektus, galimybę jaunimui įsidarbinti, atlikti praktiką bei įgyvendinti solidarumo projektus. Europos solidarumo korpusas yra nauja Europos Sąjungos programa, kuri suteikia jaunimui (18–30 m.) galimybių savanoriaujant, atliekant praktiką, dirbant, įgyvendinant pačių inicijuotus projektus kurti naudą vietos ar visos Europos bendruomenėms. Europos solidarumo korpuso savanorė iš Armėnijos Mariam Zakaryan ir savanorė iš Azerbaidžiano Sabina Alishova dalinosi savo patirtimi atliekant 10 mėnesių tarnybą Šiaulių Didždvario gimnazijos Radijo klube. Jaunuoliai diskutavo apie programos suteikiamas galimybes savanoriauti, įsidarbinti arba atlikti praktiką, susipažinti su kitos šalies kultūra, neformaliai mokytis, įgyti naujų gebėjimų, patobulinti užsienio kalbą.

2019 m. lapkričio 8 d. Linkuvos gimnazijos vyresniųjų klasių moksleiviams ir rajono jaunimui mentorė Greta Jasiūnienė Linkuvos kultūros centre pristatė jaunimo savanoriškos tarnybos galimybes.

2019 m. spalio 18 d. vyko mokymai savanorius priimančių organizacijų kuratoriams ir savanorišką veiklą organizuojančių organizacijų mentoriams. Mokymus vedė VšĮ ,,Actio Catholica Patria“ lektoriai. Mokymuose dalyvavo 11 atstovų iš Pakruojo rajono organizacijų, kurios jau priima savanorius ar planuoja akredituotis, kaip savanorius priimančios organizacijos: Pakruojo rajono savivaldybės Juozo Paukštelio viešoji biblioteka, VšĮ Pakruojo ligoninė, Pakruojo kultūros centras, Linkuvos socialinių paslaugų centras, Žeimelio darželis-daugiafunkcis centras ,,Ąžuoliukas“, Pakruojo vaikų lopšelis-darželis ,,Vyturėlis“, Agentūros - visos Lietuvos vaikai Pakruojo labdaros ir paramos fondas, Lygumų pagrindinė mokykla, Linkuvos Šv. Marijos Škaplierinės parapija, Pakruojo suaugusiųjų ir jaunimo švietimo centras, Lietuvos samariečių bendrijos Pakruojo skyrius. Mokymuose aptarti iššūkiai dirbant su savanoriais, kas šiame darbe vienija skirtingo profilio organizacijas, praktikų įvairovė ir skirtingos savanorystės formos mūsų šalyje. Diskutuota apie savanorių motyvaciją, jų lūkesčius ir tikslus. Siekta, kad savanorius priimančių organizacijų kuratoriai stiprintų darbo su savanoriais kompetencijas, o jų vaidmuo organizacijose ilgainiui stiprėtų ir būtų labiau pripažįstamas.

2019 m. gruodžio 5 d. minint Tarptautinę savanorių dieną Pakruojo sinagogoje suorganizuotas savanoriškos veiklos skatinimo ir informavimo renginys „Įsileisk į savo gyvenimą savanorystę“. Renginyje dalyvavo savanoriai ir juos priimančių įstaigų atstovai. Pasidalinta gerąja patirtimi, pristatytos savanorystės galimybės rajone, aptartas tolimesnis bendradarbiavimas, ugdytos jaunimo savanorių bendrosios kompetencijos bei suorganizuoti mokymai jaunimo savanoriams tema „Asmeninė lyderystė ir motyvacija būti savanoriu“.  

Jaunimo savanoriškos tarnybos modelis Pakruojo rajono savivaldybėje bus įgyvendinamas ir 2020 m. Jauni žmonės kviečiami aktyviai savanoriauti, išbandyti savo jėgas, tobulėti, įgyti naujų žinių, reikalingų įgūdžių bei profesinės patirties.

Daugiau informacijos apie JST programą rasite čia: https://www.jrd.lt/savanoryste/jst.

Kontaktai informacijai:
Lietuvos samariečių bendrijos Pakruojo skyriaus pirmininkė Dovilė Pašakinskienė, tel. 8 670 210 89, el. paštas dovile.pasakinskiene@gmai.com.
Savanoriškos veiklos mentorė Greta Jasiūnienė, tel. 8 698 450 88, el. paštas greta.jasiuniene@gmail.com.
Jaunimo reikalų koordinatorė Dijana Samuitytė, tel. 8 687 383 74, el. paštas dijana.samuityte@pakruojis.lt. 

Savanorišką veiklą organizuojanti organizacija