*ornament*

Paieška

Pakruojo rajono
savivaldybė

Įgyvendinta Jaunimo užimtumo vasarą ir integracijos į darbo rinką programa

Įgyvendinta Jaunimo užimtumo vasarą ir integracijos į darbo rinką programa

Pakruojo rajono savivaldybės administracija, siekdama didinti jaunimo užimtumą vasaros metu (ne ugdymo proceso metu), skatinti jaunus žmones įsidarbinti bei įgyti praktinių įgūdžių, 2021 m. birželio-rugpjūčio mėn. vykdė Pakruojo rajono savivaldybės jaunimo užimtumo vasarą ir integracijos į darbo rinką programą ir įgyvendino projektą „Pakruojo rajono savivaldybės jaunimo užimtumo vasarą ir integracijos į darbo rinką skatinimas“.

Projektas finansuotas valstybės (9 517,80 Eur) ir savivaldybės (3 948 Eur) biudžeto lėšomis – bendra projekto vertė 13 465,80 Eur. Darbdaviui už jauną žmogų, įdarbintą visu darbo krūviu, per mėnesį skirta iki 350 Eur kompensacija už darbo vietos išlaikymą (priklausomai nuo faktiškai dirbto laiko). Finansuotas laikotarpis 2 mėn. (birželio–rugpjūčio mėn.), ne ugdymo proceso metu.

Pagrindinis tikslas – sudaryti palankias sąlygas kokybiškam jaunimo užimtumui didinti vasaros atostogų metu Pakruojo rajono savivaldybėje.

Įgyvendinant projektą Pakruojo rajono savivaldybėje vasarą dirbo 14 merginų ir 10 vaikinų iš įvairių rajono vietovių: Pakruojo, Preičiūnų k., Žeimelio mstl., Petrašiūnų k., Žvirblonių k., Telišonių k., Mažeikonių k., Pelaniškių k., Rozalimo mstl. Iš viso į projektą buvo įtraukti 24 jaunuoliai (15–19 m.), iš jų 9 turintys mažiau galimybių.

Dauguma rinkosi darbą maitinimo įstaigose, turizmo objektuose, žemės ūkio bendrovėse, vaikų darželyje. Įvykdžius jaunuolių apklausą paaiškėjo, kad vieni ieškojo naujų patirčių, kiti žinojo, kokioje srityje norėtų dirbti, treti – rinkosi pagal esamas laisvas darbo vietas.

Jauni žmonės įvardijo, kad išmoko atsakomybės, jautė darbuotojų palaikymą, patobulino anglų kalbą, susirado bendraminčių, labiau pasitiki savimi, labiau vertina darbą ir pinigus. Jaunuolius darbas vasarą paskatino labiau mokytis ir siekti aukštojo mokslo, susipažino su įvairiomis profesijomis.

Išmokau kaip reikia atsakingai žiūrėti į klientus, patobulinau savo anglų kalbos žinias, išmokau bendrauti su įvairaus charakterio žmonėmis, susiradau naujų bendraminčių, gavau didesnį pasitikėjimą savimi.“ teigė vienas iš projekte dalyvavusių jaunuolių.

Jaunimas labiausiai patobulino šias bendrąsias kompetencijas: mokėjimo mokytis, komunikavimo, pažinimo ir socialinę (sąmoningesnis, atsakingesnis ir aktyvesnis bendruomenės narys, mokantis tinkamai bendrauti ir bendradarbiauti).

Į programą įsitraukė ir 11 darbdavių iš Pakruojo rajono savivaldybės: UAB „Pakruojo parkai“, G. Smelevičienės individuali įmonė „Žiburėlis“, I. Šurnienės individuali įmonė „Raganė“, Pakruojo rajono žemės ūkio bendrovė „Pelaniškiai“, MB „LB grupė“, Viešoji įstaiga „Valdresta“, Individuali V. Jokantienės įmonė „Vigra“, Akcinė bendrovė „Dolomitas“, UAB „Kanrugėlė“, MB „Maira plius“, Pakruojo vaikų lopšelis-darželis „Vyturėlis“.

Darbdaviai pastebėjo, kad jaunuoliai įgavo darbo patirties, profesinių įgūdžių, integravosi į darbo kolektyvą bei užsidirbo savo pinigų. „Motyvuoja jaunimą įgyti darbo patirties, suteikia galimybę užsidirbti, padeda integruotis į darbinį kolektyvą.“ teigė jaunuolį įdarbinęs darbdavys.

Įgyvendinus projektą buvo sudarytos palankios sąlygos kokybiškam jaunimo užimtumui didinti vasaros atostogų metu Pakruojo rajono savivaldybėje. Padidinta jaunimo motyvacija pasirinkti sezoninį darbą vasaros atostogų metu, kaip vieną iš užimtumo priemonių, suteikta pagalba jaunimui integruojantis į darbo rinką ir įgyjant praktinių įgūdžių, pagerintas jaunimo profesinis orientavimasis, užtikrinta mentorystė palaikant (palydint) jaunus žmones ir padedant ugdyti ir įsivertinti įgytas bendrąsias ir dalykines kompetencijas, padidinta mažiau galimybių turinčių jaunų žmonių socialinė įtrauktis, užtikrintas bendradarbiavimas su Pakruojo rajono savivaldybės teritorijoje veikiančiu verslo sektoriumi.

Labai smagu, jog yra organizuojami finansavimo projektai jaunimui. Džiugu, kad dalis Pakruojo jaunimo įsitraukė į šią veiklą. Žinoma manau galėtų būti daugiau darbo galimybių, bei didesnis finansavimas.“ pasidžiaugė projekte dalyvavęs jaunuolis.

Projekto pabaigoje vykdytos apklausos metu, iniciatyvos naudą ir privalumus įvardijo tiek jaunuoliai, tiek darbdaviai. „Manome, kad įdarbinę jaunimą turėjome abipusės naudos, tokius projektus norėtume vykdyti ir ateityje.“ apie patirtį pasisakė darbdavys.
Informaciją ir konsultacijas apie projekto įgyvendinimą jaunimui teikė projekto vykdytojas, mentorius ir projekto partneriai  — Pakruojo suaugusiųjų ir jaunimo švietimo centras, Pakruojo Juozo Pakalnio muzikos mokyklos Atviras jaunimo centras ir atviros jaunimo erdvės.

Jaunimo reikalų koordinatorė (vyriausioji specialistė) Dijana Samuitytė