*ornament*

Paieška

Pakruojo rajono
savivaldybė

Susitikimuose ūkininkais ir žemės ūkio bendrovėmis aptartas laukų tręšimas

Susitikimuose ūkininkais ir žemės ūkio bendrovėmis aptartas laukų tręšimas

Kovo pradžioje Pakruojo rajono savivaldybės administracijos iniciatyva vyko susitikimai su Lietuvos ūkininkų sąjungos (LŪS) Pakruojo rajono skyriaus bei žemės ūkio bendrovių (ŽŪB), vykdančių gyvulininkystės veiklą, atstovais, kurių metu buvo diskutuojama apie laukų tręšimą srutomis ir kitus aktualius klausimus.

Kovo 3 d. Pakruojo rajono savivaldybės administracijos vyriausioji specialistė (ekologė) Erika Junevičienė ir Žemės ūkio skyriaus mentorė Kazimiera Klabienė susitiko su LŪS Pakruojo rajono skyriaus nariais ir Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos Šiaulių valdybos Pakruojo aplinkos apsaugos inspekcijos viršininku Robertu Jagminu.

Susitikimo metu aptarti aplinkosauginiai reikalavimai, kurių turi būti laikomasi vykdant žemės ūkio veiklą. Pateikta informacija apie Vietovių, atitinkančių gamtinių buveinių apsaugai svarbių teritorijų atrankos kriterijus sąrašo pakeitimus įtraukiant naujas ar plečiant esamas vietoves (Laumekių miškas, Daugyvenės hidrografinis draustinis, Grūžių apylinkės, Gedžiūnų miško biosferos poligonas). Susirinkusiems taip pat priminta galimybė įregistruoti esamus ir Žemės gelmių registre neregistruotus gėlo požeminio vandens gavybos gręžinius Žemės gelmių registre arba pakoreguoti kitą informaciją.

Kovo 4 d. Pakruojo rajono savivaldybės administracijos direktorė Ilona Gelažnikienė organizavo pasitarimą su ŽŪB, vykdančių gyvulininkystės veiklą, bei LŪS Pakruojo skyriaus atstovais, užsiimančiais gyvulininkyste*.

ŽŪB vadovai buvo supažindinti su mėšlo ir srutų tvarkymo aprašo reikalavimų pakeitimais, aptartas jų laikymasis. Visos ŽŪB turi tręšimo planus, kuriuose nurodyti laistymo grafikai. ŽŪB vadovai patikino, kad šių planų yra laikomasi, tačiau darbams įtaką daro ir oro sąlygos.

Pabrėžta, kad svarbu su gyventojais palaikyti ryšį, kalbėtis su bendruomenėmis. ŽŪB vadovai išreiškė prašymą, kad nemaloniais kvapais besiskundžiantys gyventojai prieš kreipdamiesi į kitas atsakingas institucijas skambintų tiesiai į bendrovę – būtų tariamasi, ieškoma kompromiso.

Pasitarimo metu sutarta, kad ŽŪB kaip ir anksčiau gyventojus iš anksto informuos apie planuojamus tręšimo darbus. Patikinta, kad dedamos visos pastangos sumažinti kvapų intensyvumą (mėšlą įterpti, atsižvelgti į vyraujančius vėjus ir pan.) ir prašoma gyventojų supratingumo.

Daug diskutuota ir apie nemalonius kvapus, sklindančius iš ŽŪB teritorijų bei įrengtų lagūnų. Akcentuota, kad privalu laikytis teisės aktų reikalavimų, susijusių su kvapais.

Pasitarimo metu kalbėta ir apie pagrindines kelių priežiūros problemas – kelių užteršimą bei prie kelių esančių griovių užarimą (šiais klausimais pasitarimuose su ūkininkais buvo pradėta kalbėtis dar 2020 m.). Dirbant laukuose ūkininkai ar ŽŪB su nešvaria technika išvažiuoja į kelius ir juos užteršia (prastėja kelio būklė, kyla pavojus eismo saugumui), todėl techniką prieš išvažiuojant į kelią reikia nuvalyti. Antroji problema – ariant laukus dažnai užariami šalia kelio esantys grioviai (ariama per arti kelio, žemės verčiamos į kelio pusę, nuariami kelio pakraščiai), kurie yra kelio apsauginėje zonoje. Pasitarimo metu buvo išreikštas prašymas, kad ariant laukus žemės būtų verčiamos į lauko pusę. Diskusijos dėl vietinės reikšmės kelių duoda rezultatų – keliai mažiau užteršiami, ariant laukus vis dažniau nesugadinami prie kelio esantys grioviai.

*Pasitarime dalyvavo: vyriausioji specialistė ekologė Erika Junevičienė, Žemės ūkio skyriaus vedėja Lilija Savickienė, mentorė Kazimiera Klabienė, Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos Šiaulių valdybos Pakruojo aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkas Robertas Jagminas ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Šiaulių departamento Pakruojo skyriaus vedėja Danutė Tamulionienė, seniūnijų seniūnai, Žydrūnas Ščeponas (Žeimelio ŽŪB), Svajūnas Stelmokas (Žvirblonių ŽŪB), Irmantas Morkūnas (UAB Šukioniai), Laisvūnas Gudjurgis (Linkuvos ŽŪB), Tomas Pintulis (Guostagalio ŽŪB), Petras Ivanauskas, Gintautas Čėsna (Lygumų ŽŪB), Vytautas Almonaitis (UAB Kalpokų ūkis), Edikas Drupas (ŽŪB „Pelaniškiai“), ūkininkė Inga Bužuvienė, Dovilė Petraitytė (UAB IDAVANG).

Informaciją parengė Kultūros, paveldosaugos ir viešųjų ryšių skyrius