*ornament*

Paieška

Pakruojo rajono
savivaldybė

Susitikimuose kalbėta apie klimato kaitą (papildyta 11.03)

Susitikimuose kalbėta apie klimato kaitą (papildyta 11.03)

Spalio 21 d. Pakruojyje vyko Klimato savaitei paminėti skirti renginiai. VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro (ŠRATC) atstovai ir Pakruojo rajono savivaldybės administracijos vyriausioji specialistė (ekologė) Erika Junevičienė dalyvavo susitikimuose su Pakruojo suaugusiųjų ir jaunimo švietimo centro Trečiojo amžiaus universiteto (TAU) klausytojais ir Pakruojo Juozo Pakalnio muzikos mokyklos Atviro jaunimo centro jaunuoliais. Susitikimų metu ŠRATC atstovai  kalbėjo apie tinkamą atliekų rūšiavimą, vartotojiškumo mažinimo svarbą, atsakomybę už savo atliekas, supažindino su ŠRATC vykdoma veikla, informavo apie Pakruojyje įrengta iniciatyvą „Daiktų kiemas“. E. Junevičienė TAU klausytojus supažindino su aplinkos tarša ir jos padariniais, kurie yra sutinkami kasdien: atliekų deginimas, neteisėtas atsikratymas, neteisingas nuotekų tvarkymas ir kt.

Spalio 24 d. Rozalimo pušyne vyko „Tylos žygis“ skirtas Klimato kaitos svarbai paminėti ir artimųjų atminčiai pagerbti. Visi dalyviai įveikė 10 km distanciją tyloje, be pašnekesių.

Prisidėti prie klimato savaitei skirtų renginių buvo kviečiamos ir kitos įstaigos.

  • Pakruojo „Žemynos“ progimnazijoje:

2a klasė penktadienį (spalio 22 d.) skyrė aplinkosaugai (integruotos pamokos). Vyko akcija „Transporto taršos mažinimas“ – į mokyklą ir iš mokyklos pėsčiomis (pagal galimybes). Švaros žygis aplink mokyklą - Rūšiavimas. Kūrybinės dirbtuvės „Kuriu ir žaidžiu“. Tvarus naudojimas „Padovanok draugui nereikalingą žaislą, knygą'“.

2c klasė įsijungė į organizuojamą klimato kaitos kontrolės savaitę spalio 18-24 dienomis. Mokiniai rengė akciją „Atiduok, padovanok!“. Jos metu  klasėje vaikai keisis žaislais ir žaidimais. Taip prisidės prie tvaraus daiktų naudojimo. Kai leis pandemijos suvaržymai, ši akcija vyks tarp klasių.

  • Pakruojo vaikų lopšelyje-darželyje „Vyturėlis“:

Bendruomenė aktyviai dalyvavo Klimato kaitos savaitėje organizuodama talkas gamtoje. Vaikai ir mokytojos rinko šiukšles ir grėbė lapus ne tik darželio teritorijoje, bet keliavo ir į miesto parką. Parke sutvarkė knygų namelį, padėjo knygelių.

Dėkojame visiems prisidėjusiems.

Kultūros, paveldosaugos ir viešųjų ryšių skyrius
Nuotraukos E. Junevičienės, D. Juodinienės


  • Klimato savaitės renginys Žeimelio darželyje-daugiafunkciame centre „Ąžuoliukas“

Spalio 18-24 d. darželis-daugiafunkcis centras „Ąžuoliukas“ prisijungė  prie aplinkos ministerijos organizuojamų klimato savaitės renginių. Atliekų rūšiavimas – būtinas. Todėl svarbu prie to prisidėti ne vien žodžiais, bet ir veiksmais. Tik tokiu būdu saugosime ir mylėsime gamtą, jos išteklius.  Įpročiai rūšiuoti, aplinkosauga  pirmiausia prasideda šeimoje bei darželyje.

„Zuikučių“, „Meškučių“ ir „Kačiukų“ grupių vaikai diskutavo, ką reikia daryti, kad šiukšlių būtų mažiau? Į edukacinius spalvotus konteinerius vaikai mokėsi rūšiuoti plastiką, stiklą, popierių.  Vaikai piešė piešinius ir dalyvavo parodoje „Mano šeima rūšiuoja“.

„Kačiukų“ grupės ugdytiniams organizuotoje  viktorinoje „Mano šeima rūšiuoja“ vaikai demonstravo savo žinias ir išradingumą.  

Kiekvieno tiek mažo, tik didelio indėlis – labai svarbus prie švarios ir gražios aplinkos išsaugojimo.

Ikimokyklinio ugdymo mokytoja ir logopedė Erika Noruišytė