*ornament*

Paieška

Pakruojo rajono
savivaldybė

Nuotoliniame susitikime aptartos užtvankos

Nuotoliniame susitikime aptartos užtvankos

Gegužės 24 d. Pakruojo rajono savivaldybės administracija (administracijos vadovai, savivaldybės ekologė, seniūnai, Žemės ūkio ir Turto skyrių vedėjos, mentorė, Lietuvos ūkininkų sąjungos atstovai) dalyvavo nuotoliniame susitikime su VšĮ „Upių atkūrimo centro“ ir Aplinkos ministerijos atstovais dėl užtvankų.

Aplinkos ministerija įgyvendina 2021 m. lapkričio 12 d. aplinkos ministro įsakymą D1-664 „Dėl Veiksmų plano upių vientisumo atkūrimo ir hidroelektrinių neigiamam poveikiui mažinti patvirtinimo“, kuriame keliamas tikslas padėti savivaldybėms sprendžiant įsisenėjusias valstybinių užtvankų ir tvenkinių problemas. Dėl didelio užtvankų skaičiaus šalyje ir netinkamo užtvankų eksploatavimo atsiranda nemažai problemų – kyla rizika žmonių saugumui, grėsmė aplinkai ir infrastruktūrai, sudaromos migracijos kliūtys žuvims, dėl upių fragmentacijos nukenčia upių ekosistemos, blogėja vandens telkinių būklė.

Aplinkos apsaugos agentūra 2020 m. parengė „Užtvankų, kurios avarijų atveju gali sukelti reikšmingas neigiamas pasekmes žmonių sveikatai, aplinkai, kultūros paveldui ar ekonominei veiklai, sąrašą“. Agentūros skaičiavimais trečdalis užtvankų kelia pavojų žmonių saugumui ir aplinkai. Galimos žalos atlyginimo klausimas iškils subjektams, turėjusiems inicijuoti bešeimininkio turto perėmimo ir jo saugumo užtikrinimo procedūras. Aplinkos ministerija įgyvendina priemonę: „Sukurti finansinės paramos modelį, padėsiantį savivaldybėms šalinti ekonominės naudos neturinčias, nenaudojamas ar avarinės būklės valstybei priklausančias užtvankas.“ Pristatyti Lietuvoje atlikti projektai.

Aktuali informacija ir nuorodos:
Demontavimo proceso aprašai
Aplinkos apsaugos agentūros žuvų migracijos kliūčių sąrašas

Pakruojo rajono savivaldybės administracija
Vyr. specialistė (ekologė)