*ornament*

Paieška

Pakruojo rajono
savivaldybė

„Nedeginkime žolės!“

„Nedeginkime žolės!“

Kiekvieną pavasarį, šylant orams, daugėja gaisrų atvirosiose teritorijose. Neatsakingas kai kurių gyventojų elgesys padaro didelės žalos ne tik gamtai, bet ir jiems patiems, nes neretai deginat žolę liepsnos išplinta į gyventojų sodybas, ūkinius pastatus.

Siekdami mažinti gaisrų skaičių atvirosiose teritorijose, Pakruojo priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai kovo – gegužės mėnesiais rengia prevencinę akciją „Nedegink žolės!“. Akcijos metu visuomenė bus informuojama  apie gaisrų atvirosiose teritorijose pavojų ir jų padarinius, jiems bus priminta apie atsakomybę už gaisrinės saugos reikalavimų nesilaikymą.

Stiprinant kontrolę dėl žolės deginimo, kartu pasitelkiant aplinkos apsaugos specialistus, bus vykdomi reidai, kurių metu bus naudojami bepiločiai orlaiviai (dronai) gaisrų židiniams atvirosiose teritorijose aptikti, o jų metu nustatytiems gaisrinės saugos reikalavimų pažeidėjams bus taikomos įstatymų numatytos administracinio poveikio priemonės.

Todėl pareigūnai įspėja gyventojus itin atsakingai elgtis su ugnimi ir nedeginti žolės miškuose, durpynuose ir kitose atvirosiose teritorijose, o pastebėjus savo ar kitoje teritorijoje tokius gaisrus, nebūti abejingiems –  nedelsiant skambinti skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112.

Be to, jie primena, kad lauke prasidėjus maisto gaminimo ant žarijų sezonui, būtina laikytis Bendrųjų gaisrinės saugos taisyklių, kurios numato, kad kietuoju kuru kūrenamas šašlykines, kepsnines, rūkyklas, buitines krosneles, lauko židinius, ugniakurus naudoti leidžiama ne arčiau kaip 6 m nuo pastatų. Deginant augalinės kilmės atliekas privaloma laikytis Bendrųjų gaisrinės saugos taisyklių. Jeigu ruošiatės deginti augalinės kilmės atliekas, jas sugrėbkite į krūvas ir deginkite ne arčiau, kaip 30 m nuo statinių. Nepalikite be priežiūros besikūrenančios laužavietės. Smilkstančią ugniavietę būtina užgesinti. Nekurkite laužo pučiant stipriam vėjui. Draudžiama surinktus (sugrėbtus) augalus, jų dalis ar krūvas deginti miške, aukštapelkėse, durpingose vietose ar vietovėse, esančiose arčiau kaip 50 metrų nuo miško, aukštapelkės ar durpingos vietos, taip pat miestuose ir miesteliuose (išskyrus laužų kūrenimą laužų kūrenimui nustatytose vietose).

Rekomenduojame nedideliame plote liepsnojančią žolę pabandyti užgesinti patiems, užplakant šakomis bei užtrypiant ją kojomis. Taip pat galima gesinti vandeniu arba smėliu. Ugnies apimtus plotus geriau apkasti grioveliais, kad ugnis neišplistų ir nepadarytų didesnių nuostolių.

Už augalų deginimą, nesilaikant nustatytų reikalavimų, gresia administracinės baudos nuo 30 iki 350 eurų, taip pat vertinama aplinkai padaryta žala, kurią reikia atlyginti. Dažnai žolės gaisrus sukelia vaikai bei paaugliai, todėl tėvams ir pedagogams derėtų priminti apie tokių gaisrų padaromą žalą. Už nepilnamečių paauglių nusikaltimus baudžiami jų tėvai.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas prie VRM
Šiaulių priešgaisrinė gelbėjimo valdyba
Pakruojo priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba