*ornament*

Paieška

Pakruojo rajono
savivaldybė

Dėl gaištančių žuvų Kruojos upėje (atnaujinta 08.21)

Dėl gaištančių žuvų Kruojos upėje (atnaujinta 08.21)

Pakruojo rajone, kaip ir visoje Lietuvoje, dėl užsitęsusio sausringo laikotarpio susidarė  kritinė padėtis paviršiniuose vandens telkiniuose. Ypatingai bloga situacija šiuo metu yra Kruojos upėje (Pakruojyje). Dėl vandens ,,žydėjimo“ sutrikus vandens ekosistemos dujiniam režimui, sumažėjus skaidrumui, esant deguonies trūkumui, pradėjo gaišti žuvys, prasidėjo puvimo procesas.  

Reaguojant į situaciją ir siekiant papildyti žemiau tvenkinio esančią Kruojos upę, buvo pakelti Pakruojo užtvankos šliuzai – deguonies kiekis padidėjo. Tačiau atsižvelgiant į tai, kad Pakruojo tvenkinys vandeniu nesipildo ir nenorint pabloginti situacijos nuleidus per daug vandens, upės papildymas buvo sustabdytas. Tirdama situaciją Aplinkos ministerijos Šiaulių valdybos Pakruojo aplinkos apsaugos inspekcija (toliau – Inspekcija) taršos šaltinių nenustatė.

Rugpjūčio 19 d. vykusiame neeiliniame Pakruojo rajono savivaldybės ekstremaliųjų situacijų komisijos (ESK) posėdyje (pirmininkė – Ilona Gelažnikienė) buvo aptarti rugpjūčio 17–18 d. atlikti ir numatyti tolesni veiksmai. Nutarta, kad bus stebimi visi Pakruojo rajono savivaldybės tvenkiniai: kiek jie pasipildo vandens, tikrinamas laidumas (ar jo nesutrikdė bebrų užtvankos ar kiti veiksniai).

Rugpjūčio 20 d. ESK komisija aptarė visų rajono tvenkinių būklę – vandens spalvą, kvapą, kiekį. Prasčiausia padėtis Petraičių ir Pakruojo tvenkiniuose. Kitur vanduo skaidrus (ar beveik skaidrus), nėra specifinio dumblių puvimo kvapo. Tačiau vandens lygis tvenkiniuose 5–30 cm žemesnis už normalų, pastebėta žuvų gaišenų (vienetai) Guostagalio tvenkinyje. Nerimą kelia deguonies kiekis Pakruojo tvenkinyje – jis kritinis. Todėl gyvos žuvys perkeliamos į didesnį tvenkinį, o gaišenos renkamos. Apie tai informuota Žuvininkystės tarnyba prie LR žemės ūkio ministerijos. Susisiekta su Nacionaline visuomenės sveikatos laboratorija dėl deguonies matavimų kituose tvenkiniuose – jie bus atlikti pirmadienį, o kol kas ieškoma įvairių būdų, kaip prisotinti vandenį deguonies – UAB „Pakruojo vandentiekis“ sukonstravo orapūtę, tikimasi bent minimaliai padidinti deguonies kiekį Kruojoje.

Padedant Inspekcijai ir Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Pakruojo skyriui (vadovas – Mykolas Arcimavičius) nugaišusios žuvys toliau bus renkamos ir išvežamos. Pakruojo rajono savivaldybės administracija dėkoja Žvejų draugijai, E. Bubuliui, R. Bučui, R. Šostakui ir visiems, prisidėjusiems prie gaišenų surinkimo.  

Norime informuoti gyventojus, kad situacija Kruojos upėje ir toliau bus stebima. Tačiau,  jei šiuo metu Lietuvoje nacionaliniu mastu paskelbta hidrologinė sausra tęsis ir nebus lietaus – tikėtis, kad padėtis paviršiniuose vandens telkiniuose pagerės, nereikėtų.

Informaciją parengė Kultūros, paveldosaugos ir viešųjų ryšių skyrius