*ornament*

Paieška

Pakruojo rajono
savivaldybė

Atnaujintos Pakruojo miesto ir rajono gyvenamųjų vietovių tvarkymo ir švaros taisyklės

Atnaujintos Pakruojo miesto ir rajono gyvenamųjų vietovių tvarkymo ir švaros taisyklės

Pakruojo rajono savivaldybės taryba 2022 m. rugsėjo mėnesį atnaujino Pakruojo miesto ir rajono gyvenamųjų vietovių tvarkymo ir švaros taisykles (toliau – Taisyklės) pagal šiuo metu galiojančių teisės aktų reikalavimus.

Taisyklėse aprašyti bendri savivaldybės teritorijos tvarkymo ir švaros reikalavimai, tvarkymo ir švaros reikalavimai vykdant statybos ir remonto darbus, tvarkant atliekas ir nuotekas; išskirtos  teritorijų tvarkytojų pareigos ir atsakomybė už Taisyklių pažeidimus.

KAS TIE TERITORIJŲ TVARKYTOJAI? Tai už švarą ir tvarką atsakingi savivaldybės teritorijoje esančio nekilnojamojo turto savininkai, nuomininkai, renginių organizatoriai, prekybininkai ir pan. (įstaigos, įmonės, visuomeninės ir politinės organizacijos, nepriklausomai nuo jų pavaldumo, vaikų mokymo ir ugdymo, švietimo įstaigos, daugiabučių namų savininkų bendrijos, garažų, sodininkų bendrijos, individualių namų, žemės sklypų savininkai ir kiti).

Svarbu: jeigu pastatas ar sklypas priklauso keliems asmenims, prižiūrimos teritorijos tvarkymas priklauso visiems proporcingai pagal valdomą pastato ar sklypo dalį. Nesant paskirstymo, atsakomybė tenka visiems asmenims solidariai.

TAISYKLIŲ LAIKYMOSI KONTROLĖ. Savivaldybės administracijos darbuotojai ir Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 589 straipsnyje nurodyti pareigūnai prižiūri, kad būtų laikomasi reikalavimų.

KĄ TURĖTUME ŽINOTI?

Svarbu pastatų šeimininkams
1. Už griūvančių, apleistų ir kitų statinių priežiūrą atsako šių statinių arba teritorijų, kuriose yra šie statiniai, naudotojai, teritorijų savininkai ar įgalioti jų asmenys, užtikrinantys, kad į pastatus nepatektų pašaliniai asmenys.
2. Privaloma sutvarkyti nugriautų namų ar kitų statinių teritorijas; tvarkyti, remontuoti apdegusius, apgriuvusius ar kitaip fiziškai pažeistus (atšokęs, ištrupėjęs pastato fasado tinkas, plytos ar kitos sienų apdailos medžiagos, architektūriniai elementai, pažeistas apskardinimas, nesandari, fiziškai susidėvėjusi stogo danga, statinio išorės konstrukcijose atsiradę įtrūkimai ar deformacijos – trūkumus, kurie gali sukelti pavojų žmonių gyvybei) statinius, taisyti sulūžusias tvoras.  
3. Nuosavybės teise priklausančios nenaudojamos patalpos turi būti užsandarintos, kad pašaliniams asmenims nebūtų galimybės į jas patekti.

Svarbu sklypų savininkams
1. Taisyklėse apibrėžti sklypų priežiūros reikalavimai, kurių teritorijų tvarkytojai turi laikytis. Atkreipiame dėmesį, kad gyvenamosios teritorijos, žemės sklypai nuo gegužės 1 d. iki spalio 1 d. turi būti šienaujami, nebūtų apaugę savaiminės medžių, krūmų ir augalų ar invazinėmis rūšimis (pvz. Sosnovskio barščiais).
2. Privaloma ne tik šienauti sklypus, bet ir rinkti šiukšles ar atliekas, valyti sąnašas, tvarkyti želdinius, rudenį sugrėbti arba sušluoti lapus, surinkti nukritusias šakas.

Svarbu statybos ir remonto darbus atliekantiems subjektams
1. Statybos metu statybvietę, statinio griovimo darbams atlikti užimamą teritoriją, sklypą, kuriame atliekami žemės darbai, ar jo dalį privaloma aptverti tvarkinga, saugia tvora ir užtikrinti nuolatinę jos priežiūrą.
2. Statybos darbų vykdytojai privalo prižiūrėti statybos aikšteles ir įvažiavimo į jas kelius, transporto priemones eksploatuoti taip, kad nebūtų teršiami keliai bei kitos teritorijos.
3. Susikaupusias atliekas ir laužą iš statybos vietų darbus atliekantys asmenys privalo perduoti atliekų tvarkytojams. Draudžiama statybos ar griovimo atliekas ir kitas birias medžiagas vežti neuždengtas, nesudrėkintais paviršiais.
4. Miesto bendro naudojimo teritorijoje atliekant statinių griovimo ir apdailos, betono frezavimo, šaligatvių plytelių šlifavimo ar kitus aplinkos orą teršiančius darbus turi būti naudojamos taršos sklaidą lokalizuojančias priemonės: užtvarai, mechaniniai išsiskiriančių medžiagų surinktuvai ar kiti efektyvūs įrenginiai.

Svarbu žinoti tvarkant buitines nuotekas
1. Gyvenamojo būsto savininkai vietovėse, kur yra centralizuota nuotekų sistema, privalo prisijungti prie centralizuotos nuotekų tvarkymo sistemos.

Pagal LR geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymo nuostatas asmenys, individualiai išgaunantys ir naudojantys geriamąjį vandenį ir (arba) individualiai tvarkantys nuotekas, privalo per 9 mėnesius sudaryti sąlygas prijungti jiems nuosavybės teise priklausančią geriamojo vandens tiekimo ir (arba) nuotekų tvarkymo infrastruktūrą prie viešojo geriamojo vandens tiekėjo ir nuotekų tvarkytojo nuosavybės teise ar kitaip valdomos ir (arba) naudojamos geriamojo vandens tiekimo ir (arba) nuotekų tvarkymo infrastruktūros, kai:
• yra sukurta infrastruktūra, ji nuosavybės teise priklauso savivaldybei ar viešajam geriamojo vandens tiekėjui ir nuotekų tvarkytojui,
• vandentiekio įvadas, nuotekų išvadas nutiesti iki turto ribos (vandentiekio šulinys, nuotekų priėmimo šulinys, nuotekų siurblinė (kai yra slėginė nuotekų linija), individualaus namo nuotekų valykla, sklypo riba ar statinio, ar daugiabučio namo įvadas, nuotekų išvadas),
• teisės aktų nustatyta tvarka nustatoma, kad asmens vykdomas individualusis geriamojo vandens išgavimas ir (arba) individualusis nuotekų tvarkymas neatitinka teisės aktuose nustatytų geriamojo vandens išgavimo ir (arba) nuotekų tvarkymo reikalavimų.

Ši pareiga galioja, kai yra visos šiame punkte išvardytos aplinkybės.

2. Draudžiama buitines, gamybines nuotekas prijungti prie lietaus nuotekų tinklų ar drenažo sistemų, išleisti į griovius, atvirus vandens telkinius; teršti aplinką nevalytomis nuotekomis.
3. Jei gyvenamasis namas ar kitas statinys, kuriame gyvena žmonės, neturi kanalizacijos tinklų, savininkai privalo turėti nuotekų kaupimo rezervuarą, lauko tualetą ar nuotekų valymo įrenginius. Nuotekų kaupimo rezervuarai privalo būti įrengti vadovaujantis Nuotekų kaupimo rezervuarų ir septikų įrengimo, eksploatavimo ir kontrolės tvarkos aprašu. Pareikalavus pareigūnui, kitam kontrolę atliekančiam asmeniui, savininkai privalo pateikti dokumentą, įrodantį nuotekų išvežimą į nuotekų valymo įrenginius. Išvežimą gali atlikti įmonės, turinčios leidimą vykdyti šią veiklą. Nuotekų kaupimo rezervuarų savininkai ir (ar) naudotojai privalo periodiškai tikrinti nuotekų kaupimo rezervuaro sandarumą ir pastebėję, kad nuotekų kaupimo rezervuaro turinys tirštėja ir/ar nedidėja kaupiamų nuotekų kiekis (proporcingai sunaudotam geriamojo vandens kiekiui), turi patikrinti rezervuaro sandarumą ir nustatę, kad rezervuaras nesandarus, nedelsdami imtis priemonių jam užsandarinti.  

Svarbu transporto priemonių turėtojams
Draudžiama laikyti techniškai netvarkingas, aplinką teršiančias, paliktas be priežiūros transporto priemones;  plauti transporto priemones ne tam skirtose vietose; išpilti ant žemės kurą ar tepalus, kitus techninius skysčius.

Kiekvienas save gerbiantis žmogus vertina ir gerbia kitą šalia esantį (gyvenantį, dirbantį, besiilsintį) žmogų. Todėl mūsų elgesys ir veiksmai turėtų būti pavyzdžiu tiek mažam, tiek suaugusiam asmeniui, kuris galbūt nežino, kad
nederėtų spjaudytis, mėtyti nuorūkas, popierius, kramtomąją gumą, daužyti butelius, šlapintis viešoje vietoje;
nešti į gyvenamąsias ir (ar) bendrojo naudojimo patalpas bei jose kaupti atliekas,  paversti jas landynėmis, griuvėsiais;
transporto priemonėmis ar kitaip užstatyti įėjimus į daugiabučių gyvenamųjų namų laiptines, privažiavimus prie atliekų konteinerių laikymo aikštelių.

Kiekviena savo įvaizdžiu besirūpinanti įmonė turi žinoti, kad įmonių, visuomeninių ir gyvenamųjų pastatų teritorijose ir patalpose draudžiama laikyti nuodingas, sveikatai kenksmingas medžiagas nesilaikant cheminių medžiagų laikymo reikalavimų.

Atrodytų, kad tokie pastebėjimai smulkmena ir visai nereikšminga, tačiau liaudies išmintis byloja „Kaip šauksi – taip atsilieps“. Būkime dėmesingi tokioms smulkmenoms ir gyventi bus gera.

Pakruojo miesto ir rajono gyvenamųjų vietovių tvarkymo ir švaros taisykles rasite paspaudę šią nuorodą.

Pakruojo rajono savivaldybės administracijos vyriausioji specialistė (ekologė)
Erika Junevičienė