*ornament*

Paieška

Pakruojo rajono
savivaldybė

Atliekas tvarkykime atsakingai

Atliekas tvarkykime atsakingai

Balandžio pabaigoje – gegužės pradžioje tradiciškai vyksta pavasarinės talkos, kurių metu švarinama gamta, aplinka.

Numatyta daug akcijų ir iniciatyvų: „Darom“, „Miško kuopa“, „River clean up“, „Iš gamtos – po šiukšlę“ ir t.t. Tačiau norėtųsi, kad svetimų atliekų rinkti nereikėtų, jos būtų rūšiuojamos, perduodamos atliekų tvarkytojams laikantis nustatytų reikalavimų.

Pavasarį dažnai galima pamatyti pamiškėje išmestas ar prie bendro naudojimo konteinerių paliktas automobilines padangas, nors jas galima priduoti įvairiais būdais: perkant naujas padangas, naudotas galima atiduoti nemokamai; keičiant padangas autoservise, senosios priimamos irgi nemokamai (autoservisams draudžiama netinkamas eksploatavimui padangas atiduoti jų naudotojui); didžiagabaričių atliekų surinkimo aikštelėje priimamos keturios automobilinės padangos iš vieno asmens.
    
Nepaisant to, kad 15 lapų asbestinio šiferio gali būti atiduodama nemokamai į didžiagabarites aikšteles, jis dažnai paliekamas pamiškėse bei kitose atokiose vietovėse. Daugėja ir kitų atliekų: automobilių dalių, tekstilės, buitinės technikos, statybinių atliekų ir kt.        
    
Beveik visose Europos saugomose teritorijose taikomas principas: ką atsinešei į gamtą, tą išsinešk. Tad pastaruoju metu pažintiniuose takuose, prie gamtos paveldo objektų sąmoningai nestatoma šiukšliadėžių.

Kita problema – atliekos vandens telkinių pakrantėse. Tiek poilsiautojams, tiek žvejams privalu laikytis teisės aktų, o gal tiesiog minimalios tvarkos: nešiukšlinti, atliekų nedeginti, o šiukšles tvarkingai surinkti ir parsivežti, nepaliekant jų ten kur poilsiavome. Dar kartą primename žvejams, kad Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklės įpareigoja sutvarkyti ir palikti tvarkingą vietą, kurioje žvejojama: sutvarkyti atliekas savo žvejybos vietoje ir 5 m aplink ją, o atliekas išsivežti su savimi.
   
Mieste pastebima tendencija, kad vis daugiau didelių gabaritų, statybinių ar kitų atliekų paliekama prie daugiabučių namų buitinių ir rūšiuoti skirtų atliekų konteinerių. Dar kartą primename, kad Draudžiama palikti atliekas šalia konteinerių! Įspėjamosios priemonės retai sustabdo šiukšlintojus, o nenustačius atliekų teršėjų, už bešeimininkių atliekų sutvarkymą, mokame visi, nepriklausomai ar jos mėtosi pamiškėje, ar prie daugiabučio.
   
Patogiu laiku veikia minėtos stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelės, pagal iš anksto paviešintus grafikus du kartus nemokamai surenkamos atliekos iš individualių ir daugiabučių namų. Gyventojai atliekas pristatyti NEMOKAMAI patys į savivaldybės teritorijoje veikiančias atliekų priėmimo aikšteles: Savanorių g., Kuosiškių k., ir Aleknaičių k. 14, Lygumų sen.  

Išsamų didžiagabarites aikšteles priimamų atliekų sąrašą ir kiekius rasite čia.
       
Taip pat primename svarbiausius biologiškai skaidžių atliekų tvarkymo principus:
• Miestuose ir miesteliuose deginti medžių lapus, šakas ar sausą žolę draudžiama.
• Draudžiama deginti ražienas, nenupjautą ir nesugrėbtą žolę, šiaudus.
• Draudžiama krosnyse ar lauko sąlygomis deginti atliekas.

Medžių lapus, sausą žolę, nendres, šiaudus ir kitas biologiškai skaidžias sodo tvarkymo atliekas kaimuose galima deginti tik surinktas į krūvas, kurios yra toliau nei 30 m nuo pastatų ir toliau nei 100 m nuo miško jeigu nėra galimybės jų kompostuoti. Baigus deginimą, smilkstančią ugniavietę privaloma užgesinti užpilant vandeniu, smėliu ir pan.

Pakruojo rajono savivaldybės administracijos
Vyriausioji specialistė (ekologė) Erika Junevičienė